Банерджийница

Блог

За добрите банери

Какво се изисква, за да изработим добър банер? С какво се отличават ефективните банери? Колко струва изработката на един банер?

Въпросите намират отговор в статията „За добрите банери“, която подготвих преди време за сайта на „Капитал“ след покана от страна на Андриан Георгиев. Отново искам да изкажа благодарности на Симион Патеев за съветите и отделеното време.

Технически изисквания за публикуване на рекламни банери

Всеизвестно е, че за да се публикува банер, той трябва да отговаря на техническите изисквания на медията. Да, обаче не винаги ги знаем. Следва канонада от разменени съобщения, скайп потребители и неизбежните разговори по телефона. В крайна сметка се сдобиваш с необходимата информация, а в някои случаи може и сам да я откриеш на сайта в раздел „Реклама“, разпиляна в подстраници и PDF файлове (да ги разпечатам ли трябва?).

И това се повтаря за всяка рекламна кампания.

Подобен проблем съществува и за хората, които се занимават с планиране на онлайн реклама, за които е важно всяка уеб медия да има страница с подробна информация за видовете реклама, които предлага.

Възможно ли е да има по-добър начин за справяне в подобни ситуации? Да, има! Нарича се IAB Creative Spec Database — прост, лесен за използване и централизиран източник на технически и творчески спецификации за интернет реклама.

Информацията, с която разполагаш благодарение на тази база данни, е впечатляваща. А шансът да върнат банер, който не отговаря на изискаванията, се свежда до нула.

Предстои най-мащабното събитие провеждано от IABulgaria за 2011 година. Силно се надявам, че ще се разискват и подобни теми, съдейки по програмата на събитието. Засега спасението е само в списъка с технически изисквания за публикуване на банери на някои от по-големите рекламни мрежи и сайтове: